Cultivat în România, specific românesc

Cultivat în România, specific românesc

Soiuri românești tradiționale, revitalizate

Noi, cei de la Lidl, ne-am propus nu doar să avem produse românești în magazinele noastre, ci și să contribuim la dezvoltarea pieței locale. Ca parte din măsurile de responsabilitate socială integrate în strategia noastră de business, ne-am propus să susținem pe termen lung furnizorii locali și să dezvoltăm împreună cu aceștia soluții și oportunități care în final să ofere garanția calității produselor românești.

Pentru a putea cultiva soiurile tradiționale și pentru a crește numărul produselor românești din Piața Lidl, am pus în 2016 bazele proiectului “Cultivat în România, specific românesc” alături de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Prin acest proiect, revitalizăm soiuri autohtone și, în paralel, dezvoltăm diferite acțiuni pentru a sprijini furnizorii locali, precum sesiuni de audit și consultanță.

Roșia Buzău 1600: un soi 100% românesc

Roșia Buzău 1600: un soi 100% românesc

Primul produs cultivat ca parte a proiectului “Cultivat în România, specific românesc” a fost Roșia Buzău 1600. Acest soi românesc are o istorie bogată care începe în anul 1976, când a fost creat la Staţiunea Legumicolă Buzău. Atunci, orașul sărbătorea 1600 de ani de la prima sa atestare documentară. De aici și numele său: Roșia Buzău 1600.

Cu un gust echilibrat, textură zemoasă, semințe puține și parfum bogat, roșia devine populară destul de repede în anii ’80, iar o bună parte din producție ajunge să fie exportată. Însă, după anul 1990, soiurile românești cunosc un declin semnificativ, în principiu cauzat de invazia de hibrizi din import.

Dar pentru că ne-am propus să aducem în Piața Lidl gustul de odinioară, cu care românii sunt obișnuiți, în 2017 am revitalizat Roşia Buzău 1600.

O ceapă cu gust de tradiție

Am adus prima oară pe rafturile magazinelor Lidl ceapa roșie de Buzău în toamna lui 2017. Este un soi românesc bogat în vitamine, calciu, magneziu și ușor picant care merită savurat la masă în salată, lângă o ciorbă sau pur și simplu crudă, așezată lângă alte specialități românești, cum ar fi slănina sau telemeaua.

O ceapă cu gust de tradiție

Iute la Piața Lidl!

Jovial este un ardei iute pe care l-am adus în magazinele noastre în vara lui 2018. Este al treilea soi revitalizat în cadrul proiectul nostru “Cultivat în România, specific românesc”. Potențialul lui este unul mediu, ceea ce înseamnă că ardeiul Jovial va condimenta exact cât trebuie mâncarea gătită.

Iute la Piața Lidl!
Prospețime și siguranță

Prospețime și siguranță

Pentru a le oferi românilor fructe și legume proaspete și sigure, toți furnizorii din Piața Lidl sunt certificați GLOBALG.A.P. - un standard recunoscut pentru producția globală agricolă, realizată în condiții de siguranță și durabilitate.

Totodată, din 2017, am implementat pentru toți furnizorii locali Eticheta de Trasabilitate – eticheta poziționată în cel mai accesibil loc pentru ca românii să poată vedea întregul circuit al produselor, de la producător, până în magazin. Tot de atunci, toate fructele și legumele din Piața Lidl trebuie să respecte standardele de calitate și siguranță alimentară specifice Lidl, și anume ca valoarea reziduului de pesticide să fie la o treime din media admisă la nivel european, iar acesta să fie folosit cât mai responsabil.