Compliance

Compliance

Conceptul Compliance

Conceptul “Compliance” sau Conformitatea reprezintă respectarea și conformarea fiecărui angajat/partener la un set de reguli interne cât și la toate prevederile legale aplicabile printr-un comportament bazat pe etică, profesionalism și corectitudine. În acest sens, LIDL a implementat un Sistem de Management al Conformității care are drept principal obiectiv prevenirea unei eventuale încălcări a legislației care impactează activitatea companiei noastre cât și a procedurilor interne. 

Codul de Conduită privind regulile de Compliance

Codul de Conduită privind regulile de Conformitate oferă cadrul general pentru angajații noștri. Aceștia sunt ghidați după principiul nostru de guvernanță corporativă potrivit căruia „Respectăm legislația aplicabilă și procedurile interne" și sumarizează drepturile și obligațiile angajaților noștri.

Pentru a sublinia în mod deosebit semnificația Compliance, am introdus-o ca principiu al companiei: “Respectăm legislația aplicabilă și procedurile interne”. Prin urmare, politica de compliance este o componentă importantă a culturii companiei noastre.

Reușita Sistemului de Management al Conformității se bazează pe contribuția și conștientizarea fiecărui salariat a importanței acestuia.

Pentru ca principiul companiei noastre să fie respectat, este important să se identifice din timp potențialele încălcări de compliance.

Avem de-a face cu o încălcare de Compliance dacă nu se respectă procedurile interne sau legislația aplicabilă referitoare la corupție, fraudă, utilizarea necorespunzatoare a informațiilor cu caracter personal, manipularea situațiilor financiare, încurajarea practicilor comerciale neloiale, etc

Pentru a putea identifica și împiedica încălcarile de Compliance, depindem atât de angajații noștri cât și de clienții și partenerii noștri de afaceri. Dacă observați indicii privind o încălcare de Compliance puteți să le notificați prin diferite modalități.

Vă stau la dispoziție diverse canale de notificare:

Responsabilul Compliance

Dacă doriți să transmiteți sesizări privind încălcări de compliance sau dacă aveti neclaritati/intrebări referitoare la Sistemul de Management al Conformitatii LIDL, va rugam sa vă adresați Responsabilului Compliance care are următoarele date de contact:

Responsabil Compliance

Lidl Discount SRL, Strada Cpt. Av. Alexandru Șerbănescu, nr. 58A, 014295, Sector 1 București

Email: compliance@lidl.ro

Pentru a răspunde la alte întrebări, Responsabilul nostru Compliance vă stă cu plăcere la dispozitie.

Sistemul online de notificări (BKMS)

Ca posibilitate suplimentară pentru trimiterea de sesizări privind încălcări de compliance, LIDL a instituit un sistem online de notificări. Prin acest sistem vă punem la dispoziție o platformă de comunicare care permite transmiterea unor notificări privind potențiale încălcări de compliance, non-stop în întreaga lume. Toate sesizarile primite sunt prelucrate de Responsabilul Compliance.

Care sunt avantajele BKMS?  

Anonimitate

Sistemul BKMS este o aplicație online pentru raportarea încălcării principiilor Compliance. La momentul accesării acestuia veți putea consulta un scurt ghid de utilizare și un formular pentru transmiterea sesizării.

În cazul semnalării unei încălcări de Compliance aveți opțiunea de a rămâne anonim sau de a semna sesizarea. De asemenea, puteți crea o căsuță poștală prin intermediul căreia este posibil un dialog sau răspunderea la întrebări. Acest lucru permite, cu păstrarea anonimității, un schimb de informații cu Responsabilul Compliance al Lidl.

Protecția datelor

Pentru protecția datelor dvs. cu caracter personal, respectarea prevederilor europene și naționale privind protecția datelor are o prioritate supremă. Prin asigurarea anonimității, depinde doar de dvs. câte și ce informații dezvăluiți.

Securitatea datelor

Numai destinatarii autorizați pot accesa mesajele primite. Datele stocate sunt protejate printr-o metodă de criptare certificată.

Internaționalitate

Sistemul online de notificare este disponibil în toate țările și limbile în care Lidl este prezent pe piață.

Unde găsesc BKMS? 

Sistemul nostru de raportare online este disponibil accesând acest link.

Avem încredere în faptul că persoanele care semnalează nereguli utilizează sistemul online de notificare într-un mod responsabil. De aceea, va încurajăm, să ne oferiți doar informații de a căror acuratețe și corectitudine sunteți convinși pentru a putea evita investigații inutile.

Avocat extern de incredere

Societatea civilă de avocatură Hotca si Asociatii vă stă la dispoziție prin intermediul avocatului nostru de încredere extern Alexandru Sitaru. Vă puteți adresa oricând acestuia cu informații privind posibile infracțiuni și contravenții legate de companie.

Avocatul nostru de încredere verifică cu acuratețe toate sesizările de compliance și le transmite Reponsabilului Compliance, în măsura în care există indicii concrete privind o încălcare de conformitate.

Conform regulilor interne și a politicii companiei de protecție a datelor cu caracter personal, avocatul nostru de încredere este obligat să păstreze confidențialitatea și să transmită datele dvs. cu caracter personal către Lidl numai cu acordul dvs. expres.

Date contact avocat extern de încredere

Alexandru Sitaru

SCA Hotca și Asociații

Telefon: +(4)- 021 311 2371

E-mail: lidl.consultanta@hotca.ro

Sesizari Generale

Lidl verifică în mod confidențial toate sesizările legate de Compliance și sancționează comportamentul dovedit greșit.

Responsabilul Compliance, Avocatul extern de încredere precum și sistemul online de notificări nu sunt canale de contact pentru reclamații generale sau nemulțumiri. Pentru astfel de sesizări, vă rugăm să vă adresați către Serviciul Clienți.