Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

Sub umbrela „Pentru un viitor mai bun”, Lidl România investește în programe cu impact la nivel național, care contribuie la dezvoltarea comunităților și care acoperă o nevoie reală a societății în care ne desfășurăm activitatea. Dezvoltarea seviciilor de urgență reprezintă una dintre direcțiile strategice de responsabilitate socială ale Lidl România. Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” este inițat de către Departamentul Pentru Situații de Urgență, cu sprijnul Lidl România și al Fundației pentru SMURD, alături de Serviciul de Telecomunicații Speciale, Vodafone România și Linde Gaz România.

Proiectul are scopul de a le facilita cetățenilor posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator, prin dotarea magazinelor Lidl și a unor spații publice intens tranzitate cu echipamente avansate de asistență medicală de urgență.

Proiectul Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”

Un defibrilator automat te ghidează pas cu pas, până la sosirea echipajelor medicale

Toate punctele de prim ajutor incluse în cadrul Proiectului Național „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” sunt dotate cu un defibrilator automatic, pulsoximetru pentru măsurarea pulsului și a saturației de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă și o sursă de oxigen.

Aparatul, odată ce a fost scos din suportul în care este așezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locației respective pentru a semnala folosirea lui. Acest tip de echipament medical avansat poate fi utilizat cu minimă pregătire, deoarece ghidează pas cu pas persoana care acordă primul ajutor, prin comenzi auditive, dar și vizuale ușor de urmărit. În plus, echipamentul sună direct în disepecerat atunci când este deschis și astfel conectează persoana care îl folosește cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului și să ofere indicații până la sosirea echipajelor medicale.

Primele peste 50 de echipamente medicale au fost instalate în magazine Lidl România din București și Ilfov, precum și în spații publice din capitală, precum: Teatrul Național, Opera Națională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice și Ateneul Român. Următorul oraș care se va alătura rețelei naționale de defibrilatoare automate va fi Târgu Mureș, unde vor fi instalate echipamente medicale în toate magazinele Lidl la nivel local și în spații publice. Pe lista orașelor din țară în care proiectul se va extinde treptat se află și: Iași, Sibiu, Timișoara, Oradea, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova.