Etichetarea și certificarea produselor

Etichetarea și certificarea produselor

Produsele marcă proprie purtătoare de sigle le oferă consumatorilor îndrumări suplimentare și reprezintă dovada standardelor noastre de calitate și cu privire la produs. Dorim să evidențiem aici trei etichete importante, printre care Rețeta curată, BIO, FSC.

Alte etichete arată caracteristicile distinctive ale produselor noastre Food și Non-Food. Gama de textile marcă proprie sunt disponibile în magazinele Lidl România din anul 2011. Pe lângă o bună potrivire a măsurilor și o execuție de înaltă calitate, certificările garantează toleranța materialelor la nivelul pielii, absența substanțelor nocive sau metode ecologice de producție etc., în funcție de etichetă. În plus, electronicele, electrocasnicele, jucăriile și mobilierul sunt testate riguros nu numai de Lidl, ci și de institute independente.

ASC (Aquaculture Stewardship Council)

Aquaculture Stewardship Council (ASC) este o organizație nonguvernamentală independentă. WWF este unul dintre cofondatori acestei organizații înființată în 2010 cu scopul de a gestiona standardele globale privind acvacultura responsabilă.

Fermele certificate ASC sunt evaluate în mod independent și exercită impact la fiecare pas: de la calitatea apei, aprovizionarea responsabilă cu furaje, prevenirea bolilor, bunăstarea animalelor, până la tratamentul echitabil al muncitorilor și menținerea relațiilor pozitive cu comunitățile locale.

Consumatorii pot avea încredere că certificarea ASC este sinonimă cu pește și fructe de mare produse cu grijă față de oameni și de planeta noastră.

Blauer Engel (Îngerul Albastru)

Susținută de Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Siguranța Nucleară și Protecția Consumatorilor, Agenția Federală de Mediu din Germania, Juriul Etichetei de Mediu și RAL gGmbH, eticheta ecologică Blauer Engel (Îngerul Albastru) există din 1978. Aceasta se concentrează în special pe efectele produselor și serviciilor asupra mediului: asupra climei, resurselor, apei, solului și aerului. Auditul se concentrează, de asemenea, pe efectele acestora asupra oamenilor.

Blauer Engel garantează că produsele și serviciile îndeplinesc cerințe ridicate în ceea ce privește caracteristicile de mediu, de sănătate și de utilizare. Întregul ciclu de viață este luat în considerare în cadrul evaluării.

Cotton made in Africa

Cotton made in Africa este o inițiativă a Fundației Aid by Trade și unul dintre cele mai importante standarde din lume pentru bumbacul produs în mod sustenabil. Inițiativa își propune să ajute micii fermieri din Africa să își îmbunătățească condițiile de trai și de muncă, oferindu-le suport pentru a se dezvolta – adică prin comerț în loc de donații – și să promoveze protecția mediului într-un mod adecvat.

În cadrul cursurilor de formare la fața locului, fermierii învață metode de agricultură eficiente și sustenabile, care îi ajută să obțină randamente mai bune și să protejeze mediul și propria sănătate. Acest lucru este posibil datorită contribuției companiilor textile responsabile partenere ale inițiativei Cotton made in Africa.

EU Ecolabel

Sigla UE pentru produse ecologice este o certificare ecologică internațională recunoscută în toate statele membre ale UE, precum și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Scopul acesteia este de a le permite consumatorilor să identifice produse mai sănătoase și mai sigure pentru mediu. Certificarea este acordată pentru produse care au un impact mai mic asupra mediului în raport cu alte produse comparabile.

Sigla UE pentru produse ecologice impune cerințe ridicate în ceea ce privește producția responsabilă din punct de vedere social și prietenoasă cu mediul, precum și utilizarea. Certificarea ia în considerare întregul ciclu de viață al produsului, de la extracția materiei prime până la producție, distribuție și eliminare.

Fairtrade

Certificarea Fairtrade (comerț echitabil) se acordă pentru condiții mai bune de muncă și de viață pentru micii producătorii și lucrătorii din Africa, Asia și America Latină.

Mai mult de 1,6 milioane de mici producători și lucrători beneficiază deja de prețuri minime stabile, de prima de comerț echitabil pentru proiecte comunitare și de promovarea agriculturii ecologice. Standardele Fairtrade, verificate independent, cuprind criterii referitoare la structuri organizatorice democratice, protecția mediului și condiții de muncă sigure.

Fairtrade pentru Materii Prime

Pe lângă certificare de produs Fairtrade (comerț echitabil), există Eticheta Fairtrade pentru Materii Prime pentru ingredientele comercializate în mod echitabil dintr-un produs ce conține mai multe ingrediente. Eticheta Fairtrade pentru Materii Prime se referă la un singur ingredient cultivat și comercializat echitabil, și anume cacao, zahăr, suc de fructe, ceai sau bumbac. Dacă un ingredient este utilizat prin compensarea cantității, acesta este marcat cu o săgeată.

Acest lucru înseamnă că doar ingredientul indicat pe eticheta produsului mixt este certificat Fairtrade – de exemplu, cantitatea de cacao sau zahăr necesară pentru un baton de ciocolată a fost achiziționată în condițiile impuse de Fairtrade. Standardele Fairtrade pentru țările producătoare nu se vor schimba – cooperativele vor primi prețuri minime stabile și prime. Verificările sunt efectuate de FLOCERT.

FSC (Forest Stewardship Council)

Forest Stewardship Council® este o organizație nonguvernamentală și nonprofit. Scopul acesteia este de a promova utilizarea pădurilor într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, acceptabil social și viabil din punct de vedere economic.

Sigla FSC® (FSC® N001585) semnifică conservarea pădurilor naturale și opoziția față de conversia pădurilor aproape naturale în plantații, precum și respectarea standardelor FSC® de-a lungul întreagului lanț de procesare și comercializare. Criterii importante sunt utilizarea speciilor de arbori adecvate locului, protecția habitatelor valoroase, interzicerea plantelor modificate genetic și evitarea pesticidelor. Respectarea regulilor FSC este verificată cel puțin o dată pe an de auditori independenți.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

Standardul Global pentru Textile Organice (GOTS) a fost stabilit de organizații internaționale de standardizare pentru a fi utilizat în direcția producției textilă mai prietenoasă cu mediul și mai responsabilă din punct de vedere social.

Certificarea indică un standard social și ecologic uniform la nivel mondial, auditabil și verificabil. Astfel, doar acele produse textile care sunt fabricate din minimum 70% fibre naturale produse organic obțin certificarea. Acest lucru certifică în mod independent întregul lanț de producție textilă. De asemenea, toate produsele sunt trasabile și pot fi verificate în baza publică de date.

Hohenstein "Tested quality" („Calitate verificată”)

Hohenstein este un furnizor independent de servicii de testare, certificare și cercetare, activ la nivel global. Hohenstein testează produse textile pentru diverse criterii de calitate – de la producție până la produsul final.

Eticheta de Calitate Hohenstein „Calitate verificată” examinează procesarea produsului textil și testează pentru detectarea de substanțe nocive. Evaluarea este realizată prin tehnologii inovatoare și ingineri experimentați în domeniul confecțiilor.

Hohenstein „Verified fit” („Potrivit”)

Hohenstein este un furnizor independent de servicii de testare, certificare și cercetare, activ la nivel global. Hohenstein testează produse textile pentru diverse criterii de calitate – de la producție până la produsul final.

Eticheta de calitate „Verified fit” („Potrivit”) garantează că produsele textile au potrivirea și funționalitatea adecvată materialului și că acesta este consecvent în întreaga colecție. Potrivirea este evaluată prin tehnologii inovatoare și cu ajutorul inginerilor experimentați în domeniul confecțiilor.

LENZING™ ECOVERO™

Brandul LENZING™ ECOVERO™ aparține Grupului Lenzing – o companie activă la nivel global care produce fibre textile folosind lemnul ca materie primă.

Fibra de viscoză LENZING™ ECOVERO™ este obținută din lemn și pulpă sustenabile și provine din surse certificate și controlate conform liniilor directoare stricte ale Politicii Lenzing pentru lemn și pulpă. Fibrele sunt certificate cu Sigla UE pentru produse ecologice.

LWG (Leather Working Group)

Lidl este membru al Leather Working Group (LWG) și promovează producția responsabilă de piele de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu piele. LWG este o inițiativă multiparteneriat nonprofit, responsabilă pentru cel mai important standard mondial de certificare de mediu, social și de guvernanță pentru producția de piele.

Ca inițiativă multiparteneriat, LWG are peste 2.000 de furnizori certificați din întreaga industrie a pielii. Începând cu anul 2005, LWG lucrează pentru a dezvolta cele mai bune practici în industrie și pentru a oferi ghiduri pentru îmbunătățirea continuă.

MSC (Marine Stewardship Council)

Marine Stewardship Council (MSC) este o organizație internațională și independentă nonprofit care militează pentru utilizarea responsabilă a stocurilor de pește și protejarea mediului marin.

Numai pescăriile care îndeplinesc criteriile științifice stricte ale Standardului de Mediu MSC au voie să-și marcheze capturile cu certificarea MSC: acest lucru înseamnă că nu se pescuiește în stocuri supraexploatate, că este minimizat impactul negativ asupra altor specii și a fundului marin și că toate activitățile de pescuit fac obiectul unui management orientat spre viitor, cu o reglementare și un control adecvate activităților de pescuit. Respectarea criteriilor este verificată în cadrul unui proces transparent de către echipe de experți independenți și este verificată anual după obținerea certificării.

OEKO-TEX® STANDARD 100

Eticheta de produs OEKO-TEX® STANDARD 100 reprezintă un sistem de verificare și certificare internațional, armonizat, independent pentru textile.

Include testarea pentru substanțe nocive, inclusiv pentru substanțele chimice interzise de lege și dăunătoare sănătății. Limitele definite în standard sunt menite să protejeze consumatorii și să depășească cerințele (inter)naționale.

Organic Content Standard - OCS blended

Organic Content Standard – OCS blended (Standardul pentru Conținut Organic – OCS amestecat) verifică proporția exactă de material organic dintr-un produs de-a lungul lanțului de producție.

Certificarea OCS blended este acordată doar atunci când cel puțin 5% din conținutul de bumbac al unui produs textil provine din culturi organice controlate, în timp ce certificarea OCS 100 este acordată pentru minimum 95%. Standardul este acordat de organizația globală nonprofit Textile Exchange, care își propune să facă mai sustenabile lanțurile valorice globale ale industriei textile.

Rainforest Alliance Certified™

Această certificare se folosește pentru produse sau conținuturi din produse provenite de la ferme certificate Rainforest Alliance. Proveniența trebuie să fie gestionată conform unor directive stricte ale Standardului Rainforest Alliance pentru Agricultura Sustenabilă. Acest lucru include criterii pentru protecția mediului, responsabilitate socială și profitabilitate. Liniile directoare au fost dezvoltate, pe de o parte, pentru a proteja și conserva flora și fauna sălbatică, precum și solul și apa și, pe de altă parte, pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale lucrătorilor, ale familiilor lor și ale comunităților locale.

Certificarea Rainforest Alliance este recunoscută în special pentru fructele proaspete, ceai, cafea sau cacao (anterior UTZ).

RSPO

RSPO este o inițiativă globală care are scopul de a face ca uleiul (din sâmburi) de palmier sustenabil să devină standard. Această certificare promovează metode de cultivare mai sustenabile a palmierului de ulei. Acest lucru este menit să reducă impactul negativ asupra mediului.

Criteriile de certificare sunt de natură ecologică și socială – printre altele, ele precizează că trebuie respectate drepturile de bază ale fermierilor și lucrătorilor din regiunea producătoare. În plus, zonele care au nevoie de protecție nu trebuie folosite pentru cultivarea palmierilor de ulei (din sâmburi) de palmier.

TENCEL™

Brandul TENCEL™ aparține Grupului Lenzing – o companie activă la nivel global care produce fibre textile folosind lemnul ca materie primă. Certificarea TENCEL™ Lyocell indică faptul că produsul textil conține fibre de celuloză prietenoase cu mediul, care sunt produse într-un mod care economisește resurse și sunt complet biodegradabile.

Certificarea TENCEL™ Modal este pentru fibre care au fost, de asemenea, produse într-un mod prietenos cu mediul și sunt recunoscute pentru faptul că sunt deosebit de moi și plăcute la atingere.