RISIPĂ ALIMENTARĂ ÎN ROMÂNIA
Risipa alimentară este o problemă mondială, care produce efecte negative atât asupra economiei, cât și asupra bunăstării populației.
Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate corespunde cu circa 2.55 milioane de tone de produse alimentare, în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică (conform datelor FoodWaste România).
DEZVOLTĂM PRIMA REȚEA DE BĂNCI PENTRU ALIMENTE DIN ROMÂNIA
Pentru că ne dorim să contribuim activ la reducerea risipei alimentare în țară și pentru a veni în ajutorul persoanelor în dificultate, sprijinim proiectul Banca pentru Alimente.
Alături de Asociația Banca pentru colectarea și distribuția alimentelor, am înființat, astfel, prima rețea națională a Băncilor pentru Alimente. Aceasta are în prezent 5 filiale, în București, Cluj, Roman, Brașov și Oradea, și a fost acceptată în 2019 ca Proiect Partener FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente), în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.
Prin intermediul Băncilor pentru Alimente, sunt colectate de la agenții economici produsele alimentare comestibile și non alimentare care din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață și sunt redirecționate către diferite organizații non-guvernamentale care oferă sprijin persoanelor defavorizate.
De la inaugurare și până în prezent, prin intermediul celor cinci Bănci pentru Alimente din București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov și Oradea s-a depășit pragul de 1.500 de tone de produse alimentare colectate de la peste 50 de companii private. Produsele au fost distribuite în mod gratuit către beneficiari din ONG-uri și centre ce găzduiesc persoane aflate în dificultate: orfani, bătrâni, copii și adulți în prag de sărăcie sau persoane cu dizabilități.