POLUAREA CU PLASTIC ÎN ROMÂNIA
În România, 4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră. Iar poluarea cu plastic a oceanului planetar este una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organisme internaționale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât pește. De aceea, inițiatorii programului “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituții europene și globale precum Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR), UN Water și UN Environment”.
„CU APELE CURATE”, UN PROIECT REALIZAT ÎMPREUNĂ CU MAIMULTVERDE
Un studiu al Universității din Viena arată că Dunărea transportă în Marea Neagră 4,2 tone de plastic în fiecare zi, adică 1533 de tone pe an. În acest context, proiectul „Cu Apele Curate” a fost lansat în primăvara anului 2019, ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane.
În prima etapă a proiectului au avut loc acțiuni de igienizare în Delta Dunării și în zece orașe de pe Dunăre: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Brăila, Galați și Tulcea.
Cu ajutorul voluntarilor, au fost colectate în total 7,2 tone de deșeuri, dintre care 6,5 tone de plastic. Au urmat atât acțiuni de amenajare și dezvoltare a infrastructurii de colectare a deșeurilor, prin care s-au colectat până în prezent 100 de tone de plastic, cât și activități educative, de informare și de organizare comunitară.
În fiecare dintre cele zece orașe de pe Dunăre s-au format grupuri de inițiativă, care, ghidate de Centrul de Resurse pentru Participare Publică și sprijinite de autoritățile locale, identifică soluții pentru reducerea și prevenirea poluării cu plastic. Organizatorii comunitari au învățat, printre altele, să scrie solicitări către primărie, să semnaleze nereguli legate de gestionarea deșeurilor și să organizeze întâlniri și ateliere cu membrii comunității locale.
De curând, proiectul are un nou aliat – drona WasteShark, folosită pentru prima oară în România. Tehnologic, WasteShark, una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare, navighează la suprafața apei colectând până la 500 kg de deșeuri pe zi.