Lidl obține cel mai înalt calificativ al certificării BREEAM pentru un magazin din București, clasându-se pe prima poziție în topul celor mai sustenabile clădiri certificate BREEAM International New Construction

Cu un scor de 99,1%, Lidl obține certificarea BREEAM Outstanding pentru magazinul din București, de pe Strada Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu, Nr. 58A. Clădirea se clasează pe primul loc în lume, fiind, în același timp, magazinul cu cel mai mare punctaj obținut la nivel mondial și primul din România care obține acest nivel de certificare. Clădirea a fost proiectată, la cererea Lidl, de Square BAU și construită de Skanska România.

16.10.2019 | Romania

Lidl obține cel mai înalt calificativ al certificării BREEAM pentru un magazin din București

Lidl obține cel mai înalt calificativ al certificării BREEAM pentru un magazin din București, clasându-se pe prima poziție în topul celor mai sustenabile clădiri certificate BREEAM International New Construction

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este cel mai recunoscut standard de sustenabilitate și eficiență în domeniu, prin care este măsurat impactul clădirilor asupra mediului. Această certificare evaluează gradul de sustenabilitate într-o serie de categorii care iau în calcul de la aspecte de eficiență energetică și consum de energie, până la impactul asupra mediului. Certificarea este realizată de către evaluatori independenți, care acordă un calificativ în funcție de punctajul obținut, cel mai mare grad fiind Outstanding.  

 

Astfel, cel mai verde magazin din portofoliul Lidl a obținut un scor de 99,1%, fiind magazinul cu cel mai mare punctaj obținut la nivel mondial și primul din România care obține această certificare.

 

Dintre toate criteriile de sustenabilitate evaluate, magazinul Lidl din București a obținut punctaj maxim la managementul șantierului și al construcției, supervizat și executat de Skanska Construction România, precum și la managementul consumului responsabil de apă și la consumul responsabil de materiale folosite. De asemenea, clădirea a obținut un scor foarte bun la eficiența energetică, secțiunea  transport și cea a managementului deșeurilor, rezultate din procesul de construcție. S-a pus accent deosebit pe calitatea mediului interior și a confortului ocupanților clădirii, luând în considerare atât confortul termic, cât și cel vizual, olfactiv sau acustic. Criteriile de sustenabilitate și eficiență au fost urmărite de echipa Skanska pe toată perioada procesului de construcție a clădirii, iar certificarea a fost obținută sub îndrumarea lui Angel Dogeanu, BREEAM Assessor, Vest Klima Instal.

 

„Suntem mândri că am obținut certificarea BREEAM Outstanding, cel mai înalt standard de sustenabilitate în domeniul construcțiilor, pentru unul dintre magazinele noastre. Angajamentul Lidl de a investi sustenabil și de a construi responsabil, în linie cu cele mai înalte standarde de calitate în construcţie, de protejare a mediului şi de eficienţă energetică, este recunoscut încă o dată prin această certificare”, a spus Frank Wagner, CEO al Lidl România.

 

„Skanska are ca obiectiv să fie principalul dezvoltator și contractor pe segmentul de clădiri sustenabile. Ne bucurăm că eforturile noastre sunt recunoscute și vom continua să ne concentrăm pe dezvoltarea proiectelor care au un impact pozitiv asupra mediului, comunităților și clienților noștri. Magazinul Lidl este un exemplu elocvent de astfel de proiect, care reunește două companii cu valori similare și suntem onorați că am avut oportunitatea să construim acest proiect și să contribuim cu experiența noastră la obținerea certificării BREEAM Outstanding”, a declarat Tankut Alpaslan, Projects Director, Skanska România.

 

În line cu demersurile de sustenabilitate, încă de la faza de proiectare, magazinul Lidl din Aviației a fost construit conform standardelor impuse de BREEAM. Așadar, în cadrul procesului de execuție au fost folosite soluții și tehnologii moderne, iar în procesul de construcție a magazinului s-au folosit atât materiale reciclabile, cât și reciclate. În plus, au fost folosite sisteme de reducere a amprentei de carbon, precum sisteme de recuperare a căldurii de la vitrinele frigorifice și panouri fotovoltaice, care au capacitatea de a produce până la 100% din energia necesară funcționării unității, dar și sisteme de iluminat cu LED, prevăzute cu senzor de prezență și luminatoare ce permit pătrunderea luminii naturale.

 

În elaborarea proiectelor pentru noile clădiri, retailerul se raportează la cele mai înalte standarde de sustenabilitate. Pe lângă magazinul Lidl din zona Aviației, care a fost proiectat și construit după standardele BREEAM, și sediul central Lidl a fost proiectat pentru a îndeplini cerințele acestei certificări.

 

Contact

Echipa de Comunicare Lidl Romania
presa@lidl.ro

Categorii


Share

Alte documente
Află mai multe