De la începul crizei generate de coronavirus în România, Lidl a donat pentru persoanele vulnerabile peste 4 tone de alimente, cu ajutorul Rețelei de Bănci pentru Alimente

Lidl, partenerul fondator al primei rețele de Bănci pentru Alimente din România care functionează după principiile Federației Europene a Băncilor pentru Alimente continuă demersurile de combatere a risipei alimentare și sărăciei, sprijinind, numai în ultimele 6 saptamâni, rețeaua acestora cu peste 4 tone de produse alimentare. În plus, cu ocazia Sărbătorilor de Paște, Lidl România oferă 2500 de pachete cu alimente și produse de igienă pentru persoanele vulnerabile afectate în această perioadă. Pachetele sunt distribuite la nivel național prin intermediul celor cinci Bănci pentru Alimente

15.04.2020 | Bucuresti

Banca pentru Alimente

Lidl si reteaua Bancilor pentru Alimente sprijina persoanele vulnerabile

Impactul negativ cauzat de epidemia de coronavirus se resimte, cel mai acut, în rândul categoriilor defavorizate, în centrele comunitare unde sunt găzduiți bătrâni, copii, orfani, persoane cu dizabilități și adulți aflați în prag de sărăcie, în familiile numeroase sau monoparentale, în cele în care un părinte a rămas deja fără un loc de muncă sau în casele bătrânilor rămași singuri. De aceea, pentru a veni în sprijinul acestor oameni, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Lidl România va susține cele 5 Bănci pentru Alimente de la nivel național, cu câte 500 de pachete cu alimente și produse de igienă.

Astfel, 2500 de pachete, în valoare totală de 120.000 de lei vor ajunge către beneficiarii din centrele cu cele mai mari nevoi  în această perioadă și la persoanele izolate sau aflate în zone greu accesibile. Pachetele conțin alimente de bază (ulei, zahăr, cereale), conserve de legume, conserve de carne, paste făinoase, lapte UHT, precum și alte produse alimentare de care aceștia au nevoie. Eforturile rețelei Băncilor pentru Alimente sunt în această perioadă adaptate contextului de criză și se îndreaptă către nevoile comunităților din orașele afectate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, prin creare de parteneriate sustenabile care au rolul de a combate risipa alimentară și sărăcia din aceste zone. De exemplu, Banca pentru Alimente din Oradea a creat un parteneriat operațional cu asociația Cetatea Voluntarilor, în Arad, una dintre localitățile cele mai afectate de virusul SARS-CoV-2, de la nivel național, prin care distribuie produse de bază către persoanele defavorizate din această zonă.

De asemenea, în luna martie, Lidl România și ceilalți 52 de parteneri au sprijinit Băncile pentru Alimente cu 151,7 tone de alimente în valoare totală de 1,98 milioane de RON. Aceste alimente s-au concretizat în 72.520 de porții de mâncare, de care s-au bucurat peste 30.000 de beneficiari din cele 172 de ONG-uri susținute de cele cinci Bănci pentru Alimente din București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov și Oradea. Din luna martie până în prezent, Lidl România a donat o cantitate totală de 4,3 tone de alimente, doar în prima săptămână din aprilie cantitatea fiind de 1,5 tone de alimente.

Rețeaua Băncilor pentru Alimente, împreună cu toți partenerii săi invită și alte companii să se alature acestor demersuri și să doneze produse alimentare sau de igienă, precum și să acorde sprijin financiar, cu atât mai mult în această perioadă în care numărul persoanelor vulnerabile a crescut.

 

Ce este Rețeaua Băncilor pentru Alimente?

Băncile pentru Alimente sunt organizații non-profit neafiliate politic sau religios și echidistante, care funcționează după principiile Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA).  Ele colectează produse alimentare și nealimentare care sunt în termen și bune pentru consum de la donatori (producători agro-alimentari, importatori și distribuitori, retaileri și vânzători en detail) și le distribuie gratuit către ONG-uri care gestionează programe sociale destinate persoanelor  în nevoie și grupurilor vulnerabile.

Lidl este partenerul fondator al primei rețele de 5 bănci pentru alimente din România, pe lângă produsele donate, retailerul oferind sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii care asigură funcționalitatea acesteia (ex: costuri legate de achiziția de mașini, depozite, salarii etc).  Până în prezent, pe lânga donațiile in alimente, Lidl a investit peste 2 milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii rețelei de bănci pentru alimente.

Pe viitor, rețeaua își propune fondarea altor bănci regionale în orașe precum Craiova, Timișoara, Constanța sau Galați, pentru a acoperi toate regiunile României.

De la inaugurare și până în prezent, prin intermediul celor cinci Bănci pentru Alimente din București, Cluj-Napoca, Roman, Brașov și Oradea s-a depășit pragul de 1521,2 de tone de produse alimentare colectate de la peste 50 de companii private. Printre partenerii donatori se numară Metro, Kellogg’s, Lidl, Kaufland, Penny, Cora, ETI, Nestle, Danone, Unilever, Albalact, ORKLA Foods Romania, Heidi, Covalact, Primagra, Boglar Champ,  si Caroli. CHEP si SIXT sunt parteneri logistici, încă de la înființare. Alimentele au fost distribuite până acum în mod gratuit către peste 35.000 de beneficiari din ONG-uri și centre care găzduiesc persoane aflate în dificultate.

Contact

Echipa de Comunicare Lidl Romania
presa@lidl.ro

Categorii


Share

Alte documente
Află mai multe