Peste 200 de invitați au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce înseamnă „Românește. Punct și de la capăt”

• Cartea lansată de Chef Florin Dumitrescu, „Românește. Punct și de la capăt”, marchează o dublă premieră pentru gastronomia românească: este prima oară când un Chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar și prima oară când un Chef cu 3 stele Michelin semnează prefața pentru o carte a unui autor român; • Lansarea de la Sibiu a adunat peste 200 de invitați; • Meniul lansării a fost format din preparate românești adaptate, rețete care se regăsesc și în carte;

11.09.2019 12:00:00 | Sibiu
Peste 200 de invitați au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce înseamnă  „Românește. Punct și de la capăt”

Peste 200 de invitați au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce înseamnă „Românește. Punct și de la capăt”


„Îmi doresc ca această carte să aducă schimbarea la față a bucătăriei românești, să îndemne
conaționalii să gătească acasă românește, (...) îmi doresc să reprezinte o inspirație pentru bucătarii
din generația tânără și să ajute bucătarii din generațiile mai vechi să vadă noul.” Acesta este mesajul
pe care Chef Florin Dumitrescu l-a transmis, vizibil emoționat, invitaților săi sosiți la Sibiu pentru
lansarea oficială a cărții „Românește. Punct și de la capăt”. Într-un cadru primitor, amenajat chiar în
curtea interioară a Muzeului Brukenthal din Sibiu, oraș distins anul acesta cu titlul Regiune
Gastronomică Europeană 2019, Chef Florin Dumitrescu și-a întâmpinat oaspeții pentru a le prezenta
povestea celei de-a doua cărți pe care o semnează.
Amfitrionul evenimentului de lansare, Andrei Aradits, a fost cel care a dozat cu măiestrie
sarea și piperul momentelor desfășurate în fața invitaților, cu mult umor, dar și emoție. Cunoscut
pentru proiectele comune din ultimii ani, duo-ul Aradits-Dumitrescu s-a dovedit încă o dată a fi unul
savuros. „Ceea ce am înțeles eu despre readaptare, căci despre asta vorbim, nu reinterpretare, ci
readaptare – este cam așa: la reinterpretare comanzi mici, îți vin mici în formă de mici, dar au gust
de mure, iar la readaptare comanzi mici, îți vin mici cu gust de mici, dar în formă de fluture”, a glumit
acesta, spre amuzamentul tuturor.

Peste 200 de invitați, autografe pentru toți și o declarație pentru soția Chef-ului
La evenimentul de lansare de la Sibiu, Chef Dumitrescu a fost înconjurat de familie, de soție
și cele două fetițe, de prieteni mai vechi sau mai noi, de reprezentanți media și colegi de breaslă,
printre care Cosmin Seleși împreună cu Tudor, băiețelul său, Don Baxter, Ana Morodan, Laura
Giurcanu, Mihai Toader, Anca Surdu și Silviu Pașca, Otravă, Teo Rogobete. În prezența celor peste
200 de invitați, Chef Dumitrescu a mărturisit că mare parte din meritul acestei cărți merge către
soția sa, Cristina, cea care a crezut în el și l-a sprijinit în toți acești ani: „Am reușit să scriu și să
concep această carte doar pentru că ea a crezut în ea, doar pentru că ea a crezut în potențialul meu
și pentru că ea s-a ocupat ca această carte să ajungă astăzi în rafturile Lidl.”
După multe călătorii prin țară și caravane culinare, în care a descoperit adevărate comori din
bucătăria românească, Chef Dumitrescu propune în „Românește. Punct și de la capăt” nu o
reinterpretare, ci o adaptare a unor rețete clasice la vremurile noastre, în propria viziune. Totodată,
Chef Florin Dumitrescu a ținut să mulțumească tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit –
și continuă să o facă – la punerea pe harta mondială a bucătăriei românești. De la Gheorghe Vătafu,
maestru emerit în arta culinară, primul bucătar de la noi care vorbea despre „noua bucătărie
românească” acum mai bine de 50 de ani, la Alex Petricean, Bogdan Alexandrescu, Nico Lontras,
Oana Coantă, Andrei Chelaru, Ioan Bebeșelea sau Mihai Toader, Radu C. M. Ionescu, Radu
Dumitrescu, Alexandru Dumitru.


Bucate românești și tradiție la Casa Lidl din Sibiu, pentru invitații lui Florin Dumitrescu
Oaspeții lui Chef Dumitrescu s-au bucurat imediat după lansarea cărții de o incursiune în
lumea neaoșă, românească, aceea plină de savoare și tradiții. La Casa Lidl din Sibiu, loc prin care
retailerul celebrează tradițiile românești prin expoziții interactive și evenimente culturale, aceștia au
avut parte de o experiență vizuală și gastronomică în care trecutul și viitorul au fuzionat, în vreme ce
bucătăria tradițional românească s-a reinventat sub accente inovatoare. Sub atenta observație a lui
Chef Dumitrescu, cel care a supervizat personal meniul serii de lansare, invitații săi s-au delectat cu
balmoș, pâine tradițională de casă, păstrăv proaspăt, friptură de porc, platouri tradiționale, dar și cu
clătite îmbietoare, vinuri alese, zmeurată sau vișinată. Rețetele românești și-au găsit adaptarea la
vremurile noastre și au fost servite în farfurii și cu tacâmuri biodegradabile. Toate au fost savurate
de invitați, semn că într-o vreme în care putem călători prin toată lumea și ne putem bucura de
gastronomii variate, bucatele românești și ingredientele locale își păstrează în continuare farmecul și
merită toată atenția. Așa cum spune chiar Chef Dumitrescu, bucătăria românească modernă este
„îmbăcată în costum, cu papion și tacâmuri de argint în față. Aceasta pentru că a sosit timpul ca
gastronomia mondială să privească și spre noi...”

Lansată pe 2 septembrie la Sibiu, cartea „Românește. Punct și de la capăt” este disponibilă
timp de două luni exclusiv în magazinele Lidl din țară, la prețul de 49,99 de lei. Renumit pentru
pasiunea sa pentru aromele locale, Chef Florin Dumitrescu prezintă în noua sa carte o colecție
surprinzătoare de peste 60 de rețete românești culese din toată țara și adaptate la vremurile
moderne, conform viziunii sale. Fiecare dintre preparatele din carte este prezentat împreună cu
povestea sa, iar printre cele mai inedite se numără balmoșul, specific bucătăriilor din Bucovina,
storceagul, descoperit în gospodăriile pescarilor, sau laptele de bou, descoperit în Țara Moților în
căutarea rețetelor autentic românești pe care Lidl să le transforme în preparate Cămara Noastră.
Cartea este împărțită în patru capitole – Aperitive, Ciorbe, Feluri principale și Deserturi – care se
bucură de aprecierea unor importanți Chefi care semnează câte un citat pentru fiecare dintre
acestea: Gheorghe Vătafu, Cristian Broglia, Henrik Sebok, Richard Hawke. Totodată, prefața primei
cărți despre bucătăria românească modernă este semnată de celebrul Chef francez Yannick Alleno,
unul dintre cele mai importante nume din scena mondială de fine dining și deținător a 3 stele
Michelin.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați:
www.lidl.ro
www.surprize.lidl.ro
Facebook Lidl Romania
Instagram @LidlRomania
Twitter Lidl Romania
Lidl România · Biroul de presă Lidl România
Str. Cpt. Aviator Alexandru Șerbănescu, Nr. 58 · presa@lidl.ro

Contact

Echipa de Comunicare Lidl Romania
presa@lidl.ro

Alte documente

Imagini (1)
Documente (1)
  • Peste 200 de invitati au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce inseamna Romaneste. Punct si de la Capat

    Peste 200 de invitați au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce înseamnă „Românește. Punct și de la capăt”

    Sibiu, 11.09.2019

    Format: JPG
    Rezoluție: 2048 x 1365
    Dimensiunea fișierului: 334.93 KB
    download
  • Peste 200 de invitați au aflat de la Chef Florin Dumitrescu ce înseamnă „Românește. Punct și de la capăt”

    Sibiu, 11.09.2019

    Format: PDF
    Dimensiunea fișierului: 313.99 KB
    download

Află mai multe